Facebook personverninnstillinger: Hvordan holde profilen din privat

Facebook personverninnstillinger
(Bildekreditt: Alex Blake / Facebook)

Innstillinger for personvern på Facebook kan virke som et paradoks. Facebook er ikke akkurat kjent for å beskytte brukernes privatliv. Selskapet ser ut til å hoppe fra personvernskandale til personvernskandaler, med stadige avsløringer som vises om den siste forekomsten av misbruk av brukerdata.

Men det er ikke den eneste grunnen til at det er en god idé å komme på toppen av Facebook-personverninnstillingene dine. Hvis du ikke vil at verden og hunden deres skal bla fritt gjennom bildene dine, vil du tilpasse noen få alternativer. Hvis du har en offentlig eller forretningsprofil og deretter en egen privat, vil du også sørge for at du holder din personlige profil så privat som mulig.

Dessverre gjør Facebook det ikke enkelt, med innstillinger spredt overalt. Det er her denne guiden kommer inn - følg tipsene våre, så kan du lirke kontrollen bort fra Facebooks gripende tentakler.



For flere tips om sosiale medier for reklamer, se vår guide til hvordan du endrer skrift i Instagram-biografien din og beste sosiale medieplattformer for kunstnere og designere .

Klikk øverst til høyre på hvert bilde for å forstørre det.

hvordan du roterer et enkelt lag i Photoshop

Grunnleggende Facebook-innstillinger for å endre

Facebook personverninnstillinger

Du kan begrense hvem som kan se fotoalbumene dine, men må gjøre dem en etter en(Bildekreditt: Alex Blake / Facebook)

Mye av Facebook-innholdet ditt er offentlig tilgjengelig for alle, til og med folk som ikke er på vennelisten din. Hvis det ikke er noe du vil ha, klikker du på nedoverpilen til høyre for Facebooks øverste menylinje og deretter på Innstillinger. Gå til delen Personvern. Her kan du justere hvem som kan se dine fremtidige og tidligere innlegg, om du vises i søkemotorer, hvem som kan legge til deg som venn og mer.

Hvis du vil begrense hvem som kan se bildene dine, er det litt mer involvert. Gå til profilen din, klikk på Bilder> Album, og klikk deretter på albumet du vil justere. Klikk på Rediger, og velg deretter hvem som kan se det under Personvern. For å gjøre dette for individuelle bilder, gå til Dine bilder-delen, klikk på et bilde, klikk deretter på Rediger og velg hvem den deles med.

Facebook personverninnstillinger

Om-delen din kan avsløre mye om deg, men du kan stoppe fremmede som lurer med noen innstillinger(Bildekreditt: Alex Blake / Facebook)

Din Facebook About-seksjon kan også avsløre mye om deg, for eksempel byen der du bor, din kontaktinformasjon og forholdsstatus. Hvis du helst ikke vil at denne informasjonen skal vises for alle som snubler over profilen din, bør du begrense den.

hardt etui til macbook pro 15 tommer med retina-skjerm

For å gjøre det, gå til profilen din, og klikk deretter Om under forsidebildet. Velg en del i panelet til venstre (for eksempel 'Steder du har bodd'), og hold markøren over informasjonen du vil justere. Klikk på Rediger-knappen, og bruk deretter publikumsvelgeren til å velge hvem som kan se den. Når du er ferdig, klikker du Lagre endringer.

Vær oppmerksom på at noe informasjon, som navn, profilbilde og brukernavn, alltid er offentlig og ikke kan skjules.

Slik justerer du personverninnstillingene for Facebook for individuelle innlegg

Facebook personverninnstillinger

Hver gang du lager et innlegg, kan du velge hvem som vil se det fra et ganske tilpassbart sett med alternativer(Bildekreditt: Alex Blake / Facebook)

Når du lager et innlegg på Facebook, kan du velge hvem som skal kunne se det. Under alternativene for merking av venner, vedlegg av bilder og innstilling av aktivitet er det to brytere: Nyhetsstrøm og historien din. Hver har en rullegardinmeny til høyre, slik at du kan velge hvem som skal se innlegget.

Tre alternativer vises som standard: 'Offentlig', 'Venner' og 'Venner unntatt ...', hvor sistnevnte lar deg ekskludere visse venner fra å se innlegget ditt. Hvis du klikker 'Mer ...' får du muligheter for å dele innlegget med en håndfull spesifikke venner, eller å bare tillate deg selv å se det.

Photoshop velg alle ikke gjennomsiktige piksler

Det ender imidlertid ikke der. Nederst på denne listen over alternativer er en 'Se alle' -knappen; klikk på dette, og du kan angi egendefinerte regler for innlegget ditt. Dette gir deg mest kontroll over innlegget ditt, slik at du kan inkludere bestemte personer og lister, ekskludere andre og velge om venner av merkede mennesker også kan se det. Det er begravet ganske dypt, men det er muligheten å gå for hvis du vil ha mest kontroll.

Facebook personverninnstillinger

Hvis du vil at dine fremtidige innlegg bare skal sees av et bestemt sett med mennesker, kan du gjøre det i personverninnstillingene(Bildekreditt: Alex Blake / Facebook)

For å gjøre valget ditt som standard for innlegg fremover, klikk på Personvern i Facebook-innstillingene, og deretter Rediger ved siden av 'Hvem kan se dine fremtidige innlegg?' og velg et alternativ.

Du kan også endre delingsalternativer for innlegg etter at du har lagt dem ut. Bare finn innlegget, og klikk deretter på publikumsknappen ved siden av dato- og klokkeslettinformasjonen. Du får alle de samme alternativene som når du oppretter et nytt innlegg. Merk at hvis du delte noe på en venns tidslinje, styres det av delingsinnstillingene, ikke dine.

Bruk Facebook-lister for mer kontroll

Facebook personverninnstillinger

Å opprette vennelister er en rask måte å bare dele innhold med en valgt gruppe(Bildekreditt: Alex Blake)

Noen ganger vil du bare dele noe med en bestemt vennegruppe. Mens du kan velge individuelle venner en etter en, er det mye lettere å lage en liste og dele direkte med disse menneskene. Dette beskytter også personvernet ditt ved ikke å overdrive med folk som ikke er det tiltenkte publikum.

Hjelpsomt oppretter Facebook noen lister for deg. Fra hjemmesiden din klikker du på 'Vennelister' i Utforsk-delen på venstre side (den kan være skjult under 'Se mer ...'). Du får se tre lister: Nære venner, Bekjente og Begrenset. Hver begynner tom, slik at du kan legge til folk etter behov.

Kjenningslisten er for folk du bare deler med innimellom, kanskje som kollegene dine. Når du oppretter et innlegg, kan du velge å dele med 'Venner unntatt bekjente' for å ekskludere dem. Den begrensede listen er for folk du virkelig ikke vil dele alt med - som sjefen din - og disse menneskene vil bare se det offentlige innholdet ditt og alt de er merket i.

Hvis du vil ha litt mer kontroll, klikker du bare på 'Opprett liste' og begynner å legge til venner i en ny tilpasset liste.

Trekk deg ut av andres Facebook-innlegg

Facebook personverninnstillinger

Hvis noen merker deg i et innlegg, kan du med Timeline Review blokkere det fra å vises på tidslinjen din(Bildekreditt: Alex Blake / Facebook)

Hvis en venn har merket deg i et innlegg eller bilde som du helst ikke vil være tilknyttet, er det måter å fjerne navnet ditt fra. Hold markøren over det på et bilde, og klikk Alternativer, og klikk deretter 'Fjern tagg'. Klikk på… -knappen øverst til høyre på et innlegg, og klikk deretter på 'Fjern tagg'. Dette sletter ikke bildet, bare navnet ditt fra det.

For å gjøre dette for ting før de blir lagt ut på siden din, slå på Tidslinjegjennomgang. Gå til Innstillinger-delen av Facebook, og klikk deretter på 'Tidslinje og merking' til venstre; i delen Gjennomgang, klikk på Rediger ved siden av 'Gjennomgå innlegg du er merket i før innlegget vises på tidslinjen din?'. Endre dette til Aktivert. Du kan også bruke denne delen til å gjennomgå tagger før de blir brukt på deg.

hvordan man tegner en hånd med negler

Det er imidlertid en fangst - Tidslinjegjennomgang kan bare kontrollere hva som vises på din egen tidslinje, ikke i folks nyhetsstrøm eller søkeresultater.

Les mer: